Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Παπαδημητράκη Ελίνα μας μιλάει για την τριχόπτωση, πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να προσέχουμε.
Τι είναι η τριχόπτωση και τι την προκαλεί;
Τα μαλλιά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αισθητική εμφάνιση του ατόμου. Τα πυκνά μαλλιά αποτελούν έκφραση υγείας, ελκυστικότητας, ζωντάνιας και νεότητας. Η αραίωση και η απώλεια τους (Αλωπεκία) δημιουργεί συχνά αισθήματα ανασφάλειας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και έντονη αγωνία στους ασθενείς.
Η ανάπτυξη των τριχών είναι κυκλική, δηλαδή χαρακτηρίζεται από περιοδική εναλλαγή περιόδων ανάπτυξης, που εναλλάσσονται με φάσεις αναστολής ανάπτυξης. Η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας (αναγενής φάση) ακολουθείται από ένα μεταβατικό διάστημα (καταγενής φάση) και η οποία ακολουθείται από μια περίοδο ηρεμίας (τελογενής φάση),στο τέλος της οποίας η παλιά τρίχα αποπίπτει για να παραχθεί η νέα. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται σε φάση τελογενή, υπερβαίνει το 20%.
Φυσιολογικά, η απόπτωση των τριχών είναι κάτι που παρατηρείται μέσα στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της γήρανσης της τρίχας και φυσιολογικά χάνονται 50 έως 100 τρίχες ανά ημέρα.
Η εποχιακή τριχόπτωση είναι μια μορφή περιοδικής και αναστρέψιμης τριχόπτωσης.
Κατά την διάρκεια του φαινομένου της εποχιακής τριχόπτωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα συχνό και παρατηρείται τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες, διαπιστώνεται η αυξημένη απώλεια τριχών κατά την διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών περιόδων, την Φθινοπωρινή και την Ανοιξιάτικη.
Η απώλεια τριχών κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων πλησιάζει ή ξεπερνά τις 100 τρίχες ανά ημέρα.
Η εποχιακή τριχόπτωση έχει διάρκεια περιορισμένη που δεν ξεπερνά τους δύο μήνες φυσιολογικά. Είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί σε ασθενείς που βρίσκονται σε έλλειψη απαραίτητων ιχνοστοιχείων, χρήσιμων για την υγεία της τρίχας, σε κατάσταση αναιμίας ή κατά την διάρκεια κάποιας νόσησης.
Επίσης ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από άγχος και ασφυκτική πίεση ευοδώνει την παρουσία του παραπάνω φαινομένου.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Για την αντιμετώπιση αυτής της παροδικής αυξημένης απώλειας τριχών θα ήταν έξυπνο να ενισχυθεί η υγεία της τρίχας με κατάλληλο σαμπουάν και ειδικά σκευάσματα που να βοηθούν στην ενυδάτωση και την ελαστικότητα των μαλλιών είτε τοπικά , είτε με τη βοήθεια συμπληρωμάτων. Επιπλέον η περιποίηση των μαλλιών πρέπει να γίνεται με ήπιο τρόπο, ώστε να μην ευοδώνεται περεταίρω ευαισθησία στις ίνες των τριχών. Είναι δε χρήσιμο, να χρησιμοποιείται βούρτσα που δεν καταστρέφει και δεν σπάει την τρίχα. Τέλος, το λούσιμο θα ήταν σωστό να μη γίνεται συχνότερα από ό,τι πρέπει, για να μην χάνουν τα μαλλιά τα φυσικά τους έλαια.
Επίσης λόγω, της πρωτεϊνικής σύνθεσης της τρίχας, η διατροφή μπορεί επιπλέον να βοηθήσει, καθώς συγκεκριμένες τροφές μπορούν να συμβάλλουν στην διατήρηση της ισορροπίας του κύκλου της τρίχας. Τέτοιες μπορεί να είναι πηγές πρωτεϊνών και καλής ποιότητας λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά και τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Χρήσιμα, επίσης είναι τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες Β όπως το προζύμι, ο κρόκος αυγού, τα όσπρια και η σόγια, που δίνουν στο σώμα την δυνατότητα να παράξει μεγάλες ποσότητες κυστείνης (ένα αμινοξύ που ενισχύει την ανάπτυξη της τρίχας).
Τα μαλλιά μας είναι δείκτης της συνολικής μας καλής κατάστασης και υγείας. Όσο πιο φυσιολογικά και ισορροπημένα ζούμε, χωρίς άγχος, με καλό ύπνο και διατήρηση ηρεμίας, τόσο πιο υγιή μαλλιά θα έχουμε!