Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Γκριγκoριάν Σοφία μας μιλάει για τα είδη της τριχόπτωσης, πώς αντιμετωπίζονται και τι πρέπει να προσέχουμε.
Τι είναι η τριχόπτωση και τι την προκαλεί;
Τριχόπτωση αποκαλείται η πτώση των μαλλιών του ανθρώπου από το τριχωτό τμήμα της κεφαλής. Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος εάν αντιμετωπίσει συμπτώματα τριχόπτωσης είναι η διάγνωση. Ένας ιατρικός έλεγχος θα μας υποδείξει εάν η τριχόπτωση προκύπτει από τυχόν φαρμακευτικές αγωγές, δερματοπάθειες, διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, άγχος, λοιμώξεις ή μικρόβια.
Είδη τριχόπτωσης
Ανδρογενετική Αλωπεκία
Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Σε αυτή την περίπτωση η τριχόπτωση μπορεί να φτάσει σε βαθμό λείανσης όπου δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου τριχοφυΐα σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού.
Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες. Οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.
+ Προτεινόμενες θεραπείες
1. Φάρμακα όπως η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη, είναι φάρμακα που συνιστώνται και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης υπό μορφή ανδρογενετικής αλωπεκίας από δερματολόγο και μόνο! Η μινοξιδίλη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τόσο της τριχόπτωσης όσο και της αραίωσης των μαλλιών. Η φιναστερίδη μπλοκάρει την παραγωγή των ανδρικών σεξουαλικών ορμονών, μία από τις αιτίες της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
2. Μια θεραπεία με αντι-ανδρογόνα επιβραδύνει την εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
3. Μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποσπώνται τρίχες από την δότρια περιοχή (συνήθως το πίσω μέρος του κεφαλιού) και εμφυτεύονται σε φαλακρά ή αραιά σημεία του τριχωτού.
Τα επόμενα δυο είδη τριχόπτωσης συνδέονται και με τα υψηλά επίπεδα άγχους και είναι τα εξής:
Γυροειδής Αλωπεκία
Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν και σε διάφορα σημεία του σώματος. Προκαλείται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το έντονο άγχος.
Τελογενής τριχόπτωση
Σχετίζεται με το άγχος και παρατηρείται μεγάλη απώλεια των τριχών. Σε φάσεις ηρεμίας πέφτουν περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα, ενώ σε περιόδους στρες ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί πολύ.
+ Θεραπείες & Συμβουλές
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να καταφέρετε να ελέγχετε και να χειρίζεστε καλύτερα τις καταστάσεις που σας προκαλούν έντονο στρες. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες ακόμα συμβουλές, ώστε να προστατέψετε τα μαλλιά σας.
1. Ισορροπημένη διατροφή.
2. Λήψη διαφόρων βιταμινών όπως η βιοτίνη, η βιταμίνες C & E ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος που βοηθούν στην υγεία της τρίχας.
3. Eπαρκής και ποιοτικός ύπνος που έχει ως αποτέλεσμα την σωστή συντήρηση και θρέψη και ενδυνάμωση των μαλλιών μας από τον ίδιο τον οργανισμό.
4. Αποφυγή της έκθεσης των μαλλιών σε έντονες καιρικές συνθήκες όπως οι έκθεση τους σε έντονο ήλιο. Οι υπεριώδεις ακτίνες βλάπτουν την τρίχα, ενώ περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη των τριχών προκαλώντας τους επίσης σημαντική φθορά.
5. Προσεκτική χρήση διαφόρων προϊόντων περιποίησης μαλλιών που εξασθενούν την τρίχα.
6. Προσεκτικό λούσιμο και βούρτσισμα, χειρισμοί που αν γίνουν έντονα και λανθασμένα ταλαιπωρούν τα μαλλιά με αποτέλεσμα και πάλι την σταδιακή τους πτώση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η σειρά Trichogen (Lotion & Shampoo) ενδείκνυται για την ενδυνάμωση και θρέψη του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών χάρη στην πλούσια φόρμουλα της σε βιταμίνες.
Γκριγκoριάν Σοφία | Αιγαίου 92 Νέα Σμύρνη | 210 9370879